وجود خلاقیت در کسب و کار موجب آفرینش کار ارزشمند در آن کسب و کار میشود؛ اما ممکن است تشویق کارکنان به افزودن میزان خلاقیتشان در محیط کار برای برخی کارآفرینان دشوار باشد. ولی جای نگرانی نیست؛ چرا که برای این چالش راهکارهایی وجود دارد که ما در این مقاله از لایفینو قصد داریم به شما بگوییم. پس ما را تا آخر این مقاله همراهی کنید تا ۱۰ مورد از بهترین تکنیکهای افزایش خلاقیت را یکی پس از دیگری شرح دهیم و توضیحات مختصر و مفیدی در مورد هر یک ارائه دهیم. اما پیش از اینکه به این تکنیکها بپردازیم، لازم است میزان اهمیت خلاقیت در کسب و کار را درک کنیم.
برخلاف تصور، خلاقیت و نوآوری منحصراً به رشتههای هنری اختصاص ندارند و در همه صنایع مهم هستند؛ زیرا چالشهای تجاری نیازمند راه حلهای مبتکرانه اند. خلاقیت، ابزاری برای مبارزه با رکود و ورشکستگی است و مسیر رشد را هموار میسازد. به عبارتی دیگر، ایدهپردازی و خلاقیت در کسب و کار نه تنها هنگام رویارویی با بحران مانند ضربه گیر عمل میکنند، بلکه در زمان پیشرفت نیز نقش کاتالیزگر را ایفا میکنند. از مزایای دیگر خلاقیت در کسب و کار که حائز اهمیت است، افزایش بهره وری است. خلاقیت این اجازه را به شما میدهد تا به جای اینکه سختتر تلاش کنید، هوشمندانهتر عمل کنید. این به این معنی است که به جای اینکه منابع خود را افزایش دهید، با همان منابعی که در اختیار دارید، بیشترین بهره را ببرید و رو به جلو پیش بروید. مزیت دیگر به کار گیری تکنیکهای افزایش خلاقیت، افزایش سازگاری و انعطافپذیری است. هنگامی که در موقعیتی خاص و حساس قرار میگیرید و یا تغییراتی در شرایط کار پیش میآید، میزان تطبیقپذیری شما میزان موفقیت شما را تعیین میکند. خلاقیت باعث ایجاد انعطاف در تفکر میشود و به کارمندان کمک میکند تا ایدهها و راه حلهای منحصر به فردی برای مشکلات پیدا کنند. در دنیای تجارت، تغییر گاهی اجتناب ناپذیر است و استفاده از راهکارهای خلاقانه برای انطباق با آن حیاتی است. به همین دلیل است که این روزها کارفرمایان و صاحبان کسب و کارهای بزرگ به شدت به دنبال کارمندان خلاق هستند. آنها میزان خلاقیت نیروهای جدید مشتاق به همکاری را میسنجند تا استعدادهای جدید را جذب کنند و سلامت کسب و کار خود را تضمین کنند. بنابراین میتوان قاطعانه گفت که تشویق خلاقیت فواید زیادی برای کارمندان، مدیران آنها و کل کسب و کار دارد.
اکنون که از اهمیت وجود خلاقیت در کسب و کار مطمئن شدیم، میتوانیم به تکنیکهای بهبود خلاقیت در کسب و کار بپردازیم.
مطالعه بیشتر: آژانس خلاقیت چیست و چه کار میکند؟
مطالعه بیشتر: معرفی 7 ابزار آنلاین برای تقویت خلاقیت
• یک محیط محرک ایجاد کنید.
برای مثال، یک دفتر کار را به تفکر خلاقانه اختصاص دهید و سعی کنید فضای آن را طوری طراحی کنید که تفکر خلاق را تشویق کند. از رنگها و طراحیهای معماری نوآورانه و محرک در دفتر کار استفاده کنید و آن را با پوسترهای خلاقانه تزیین کنید. فضا را با گیاهان و تابلوهای نقاشی بهبود ببخشید. همچنین از ورود صداهای مزاحم و به طور کل هر نوع آلودگی صوتی که بتواند تمرکز را بر هم بزند به داخل این دفتر خلاقیت جلوگیری کنید.
• منابع لازم برای نوآوری را برای تیم خود فراهم کنید.
اگر کارمندان شما مشتاق نوآوری هستند، شما به عنوان یک کارفرما باید منابعی را که ایدهپردازی و خلاقیت در کسب و کار را ترویج میدهد در دسترس آنها قرار دهید و به نوعی سرمایهگذاری انجام دهید. چه این امر مستلزم سرمایهگذاری مالی، تهیهی ابزارها یا فراهم کردن مواد آموزشی باشد، سرمایهگذاری در تیم خود برای تولید نتایج نوآورانه به نفع شماست.
• منتظر نتایج یک شبه نباشید.
عجله کار شیطان است! این ضرب المثل قدیمی را جدی بگیرید؛ چرا که به شما میگوید که عجله در کارها آنها را خراب میمی کند. در یک فرآیند خلاقانه، صبر و حوصله یک عنصر کلیدی است که نباید نادیده گرفته شود. صبور بودن استرس را کاهش میدهد و دیدگاه مثبتتری را ایجاد میکند و همچنین انعطافپذیری لازم برای یادگیری چیزهای جدید را افزایش میدهد.
• برای شکست مجازات در نظر نگیرید.
کارمندان و همکارانتان را از شکست نترسانید. به تیم خود این آزادی را بدهید تا بدون ترس از مجازات شدن، در صورتی که ایدههایشان موفق و کارساز نبود، ایدهپردازی کنند. بسیاری از نوآوریهای تاریخ ساز دنیا در طول بارها شکست متولد شده اند. هر شکست را به عنوان فرصتی برای یادگیری در نظر بگیرید.
• همکاری را تقویت کنید.
هر نوع همکاری، از همکاری اعضای یک تیم با یکدیگر تا همکاری میان-تیمی دو تیم مختلف، موجب تبادل ایدهها و نظرات و در نتیجه تولید ایدههای خلاقانه میشود. به تشکیل یک تیم جدید با اعضایی که پیش از این با یکدیگر کار نکردهاند فکر کنید. ارتباط میان افراد کلید نوآوری است و باید به خوبی از این کلید استفاده کرد.
• تنوع را در اولویت کار قرار دهید.
تنوع باید همیشه در پس زمینهی ذهن یک کارآفرین باشد. عدم وجود تنوع در کار، مانع رشد بیزینس شما خواهد شد. هنگامی که در حال تشکیل یک تیم هستید به یاد داشته باشید که اولویت دادن به تنوع، طیف گستردهای از تجربیات و پیشینهها را کنار یکدیگر جمع میکند و در زمان بروز مشکلات، این پیشینهها و تجربیات به کار شما میآیند و شما را از سختیها نجات میدهند. خلاقیت در تیمی که سرشار از تجربیات یکسان باشد محدود است؛ چرا که آنها احتمالاً در یک موقعیت خاص، واکنشها و رویکردهای یکسانی از خود نشان میدهند. تنوع همه چیز از پیشینه فرهنگی و جنسیت گرفته تا تجربه کاری و تحصیلات را در بر میگیرد. هرچه دیدگاههای منحصر به فرد بیشتری را در تیم خود جای دهید، فرصتهای بیشتری برای خلاقیت پیدا خواهید کرد.
• از ریسک کردن نترسید.
بیشتر افراد و به خصوص کارآفرینان از ریسک کردن واهمه دارند. ریسک کردن به این معنی است که شما کاری را انجام دهید که قبلاً انجام نداده اید، از نتایج آن خبر ندارید و یا از موفق بودن آن مطمئن نیستید. با این وجود، در کار تجارت، ریسک کردن یک عنصر همیشه حاضر و پایه است که بدون آن کاری پیش نمیرود. هر تصمیمی که شما در عرصهی تجارت میگیرید نوعی پذیرفتن ریسک به شمار میآید. شما کاملاً حق دارید از پذیرفتن ریسکهایی که تجارت شما را فلج میکنند اجتناب کنید؛ اما ریسکپذیری یک عنصر مهم برای رشد و نوآوری است و شما باید این قابلیت را در خود و اعضای تیمتان تقویت کنید. بنابراین فراهم کردن محیطی که پذیرفتن ریسک در آن صرفاً یک کار منفی تلقی نشود میتواند برای شما بسیار سودمند باشد.
• به نظرات متفاوت گوش بسپارید.
گاهی اوقات کارمندان در به اشتراک گذاشتن نظرات خود تردید دارند چون میترسند که نظراتشان به راحتی رد شود و یا نادیده گرفته شود. اگر کارمندان بدانند که نظراتشان نادیده گرفته خواهد شد، از تفکر نقادانه اجتناب خواهند کرد. این موضوع منجر به پدیدهای به نام فرسودگی شغلی میشود و مانع تغییر و پیشرفت میشود. برای کسب و کارهایی که میخواهند خلاقیت را چاشنی کار خود کنند، این روش کارآمد نیست. درعوض، مطمئن شوید واضح است که مدیر کسب و کار برای نظرات کارکنان ارزش قائل است و میخواهد افکار آنها را بشنود. اگر کارکنان احساس ارزشمند بودن کنند، انگیزه و مشارکت آنها افزایش مییابد.
• از خودتان شروع کنید.
خلاقیت فقط مختص کارمندان نیست و مدیران کسب و کار نیز باید از فواید آن بهره برداری کنند. مدیران خلاق، مانند چسبی عمل میکنند که تیمهای خلاق را کنار هم نگه میدارد. خلاقیت در مدیریت کسب و کار به مرور زمان به خلاقیت کارکنان میانجامد. برقراری ارتباط سالم با کارکنان و گوش سپردن به نظرات آن ها، آمادگی برای ایجاد تغییر مثبت، داشتن ذهن باز و پذیرا، تلاش برای به روز کردن دانش و همراه شدن با روندهای جدید بازاریابی، قابل اعتماد بودن، برنامه ریز قوی بودن و منظم بودن، و غیره از ویژگیهای یک مدیر خلاق و حرفهای است.
• از مزیتهای تکنولوژی بهره ببرید.
اینترنت دریایی از اطلاعات است که آمادهی خوانده شدن و دیده شدن است. این روزها کسب و کاری وجود ندارد که اطلاعاتی از آن در اینترنت در دسترس نباشد. رقبای شما و کسانی که تجارتی مشابه تجارت شما دارند، روشهای خلاقانهای که برای ادارهی تجارتشان استفاده میکنند را از طریق اینترنت به نمایش میگذارند و شما ممکن است بتوانید از آنها الهام بگیرید. کسب و کارهای اینترنتی را در موتورهای جستجوگر جستجو کنید و استراتژیهای افزایش خلاقیت در کسب و کار آنها را مشاهده کنید. این به این معنی نیست که از کسب و کارهای دیگر تقلید کنید؛ بلکه به این معنی است که ممکن است با خواندن یک مطلب جدید یا دیدن یک تصویر الهام بخش، ایدهی جدیدی در ذهن شما جرقه بخورد و دیدگاه شما نسبت به یک موضوع تغییر کند. به یاد داشته باشید که خلاقیت در کسب و کار اینترنتی این روزها در اوج خود به سر میبرد و ممکن است همان چیزی باشد که کسب و کار شما به آن نیاز دارد تا بیشتر از همیشه شکوفا شود.
مطالعه بیشتر: تست خلاقیت ادوبی؛ آزمون آنلاین خلاقیت به زبان فارسی
شاید با دیدن این عنوان متعجب شوید، اما در رابطه با روندهای خلاقانه کسب و کار نیز نکات منفی وجود دارد. مانند هر چیز خوب و ارزشمند دیگری در این دنیا، تلاش برای داشتن ذهن خلاق کسب و کار نیز بهایی دارد. نکتهای که باید به عنوان یک فرد خلاق از آن آگاه بود این است که خود ویژگیها و راههای افزایش خلاقیت در کسب و کار- برای مثال، رویاپردازی به عنوان بخشی از فرآیند ایدهپردازی خلاقانه- میتوانند تمرکز بر روی کارهای مهم و فوری را دشوار کنند؛ کارهایی مانند رسیدگی به مشتریان، مدیریت زمان برای پروژه ها، تعیین زمان برای برگزاری جلسه ها، و غیره. گاهی نیز برای الهام گرفتن، ممکن است کتابی را برداریم و شروع به خواندن آن کنیم و یا فیلمی را تماشا کنیم. این راههای افزایش خلاقیت در کسب و کار میتوانند موجب حواس پرتیمان شوند و ما را از تمرکز بر روی کارهای مهمی که نیاز داریم انجام دهیم بازدارند. همچنین، فرآیند تفکر خلاقانه در اکثر مواقع زمان بر و دارای هزینه است. به علاوه، بهره گیری از خلاقیت در حل مسئله در کسب و کار ممکن است همواره نتیجهی قابل پیش بینی و دلخواهی را ارائه ندهد. بنابراین صرف زمان و هزینهی زیاد بر روی آن، ریسکی بزرگ است و کارفرمایان باید در این زمینه با احتیاط پیش بروند. اما جای نگرانی نیست، زیرا ما برای این مشکلات راه حلهای مناسبی را سراغ داریم.
• لیستی از کارهای مهم و ضروریتان تهیه کنید و آن را جایی که در دیدرس شما باشد بگذارید.
• برای خود محدودیت بگذارید. برای مثال خواندن بیشتر از دو کتاب در هفته را قدغن کنید.
• برنامه ریزی داشته باشید و طبق برنامه کار کنید، نه بر اساس احساسات و روحیهتان در آن لحظه. سعی کنید کارهایتان را در زمان مقرر به اتمام برسانید.
• برای هر فعالیت، بازهی زمانی مشخصی را در نظر بگیرید و خارج از آن بازه زمانی به آن فعالیت نپردازید.
• بهترین ایدههای خلاقانه را گلچین کنید. همهی ایدههای خلاقانه کارساز نیستند، اما احتمال دارد آنهایی که در ذهن شما تکرار میشوند و یا بیش از یک مشکل را حل میکنند نتایج بهتری را به عمل آورند.
نوآوری و خلاقیت بیشک مزایای بسیاری را برای تجارت شما به ارمغان میآورند، اما در عین حال خطرات و ریسکهایی را به همراه دارند. با ایجاد تعادل میان خطرها و مزایای خلاقیت در کسب و کار، میتوانید تجارت خود را هر چه بیشتر به موفقیت نزدیک کنید.
سلام!
اینجا "لایفینو" سایت منه. اسم سایتم از ترکیب دو کلمه "لایف" به معنی زندگی و "نو" به معنی تازه و خلاق بودن، ساخته شده؛ "لایفینو" يعني زندگی تازه و خلاق.
و من سروش هستم، یک کوچ حرفهای که آدما رو در زندگی و کسب و کارشون همراهی میکنم تا زندگی زیسته اثربخشتر، خلاقتر و بهتری داشته باشند.
تمامی حقوق وبسایت متعلق به لایفی نو. طراحی شده آشیانه پارس ©